Näin teroitat ja hiot keittiöveitsiäsi
Monet keittiöveitset päätyvät Tanskassa hukkaan, kun ne eivät enää ole teräviä. Monet päättävät heittää ne pois sen sijaan, että teroittaisivat tai hioisivat niitä. Tässä blogikirjoituksessa perehdymme siihen, kuinka voit teroittaa tai hioa keittiöveitsiäsi pidentääksesi niiden käyttöikää.
Ero keittiöveitsen hiomisen ja teroittamisen välillä
Ennen kuin perehdymme siihen, kuinka keittiöveitsiä hiotaan, on tärkeää ymmärtää ero niiden hiomisen ja teroittamisen välillä. Kun hiot keittiöveitsiäsi, poistat metallia, jotta terästä tulisi terävämpi. Tämä prosessi on melko kovakourainen veistä kohtaan ja voi lyhentää sen käyttöikää, jos sitä tehdään liian usein. Teroitettaessa taas pelkästään suoristetaan terän reuna poistamatta metallia, mikä on huomattavasti hellävaraisempi käsittely. Terän reuna taipuu hieman joka käyttökerran jälkeen, mikä tarkoittaa, että veitsi ei oikeastaan ole tylsä, vaan terä on vain vinossa ja se tarvitsee vain teroittamista. Tämä on kuitenkin arvio, joka tulee tehdä veitsen käyttötuntuman perusteella.
Kuinka usein tulisi hioa tai teroittaa keittiöveitsensä?
Nyt kun olemme määritelleet eron veitsen hiomisen ja teroittamisen välillä, on aika tarkastella, milloin veitsiä tulisi hioa tai teroittaa, jotta ne pysyvät parhaassa mahdollisessa kunnossa. Hiomisen osalta suosittelemme ensisijaisesti tutustumaan pakkauksen mukana tulevaan ohjeeseen. Jos esimerkiksi ostat meidän keittiöveitsenteroittimen, saat selkeän ja helpon oppaan ONYX Cookware -keittiöveitsien ylläpitoon. Yleisesti ottaen keittiöveitset tarvitsee hioa vain noin kahdesti vuodessa, mikäli ne on alun perin hiottu oikein.
Jos et halua itse hioa veitsiäsi, voit hyödyntää ammattitaitoisen veitsenteroittajan palveluita, joiden hinnat ovat noin 50 DKK per hionta, riippuen veitsen tyypistä. Jos huomaat, että veitsesi tylsyy nopeasti, se tulee vain teroittaa. Näin veitsi pysyy terävänä ilman metallin poistoa, mikä pidentää käyttöikää ja takaa terävän veitsen aina kun kokkaat.
Hiomisen ja teroittamisen lisäksi voit pitää huolta veitsistäsi muillakin tavoin. Säilytä keittiöveitsiäsi mieluiten erillään laatikossa, sillä ne saattavat liikkua laatikossa ja osua toisiinsa tai kovempiin materiaaleihin, mikä voi vahingoittaa terää. Säilytä veitsiä mieluiten puisessa veitsitukissa tai veitsimagneetissa, joita löydät myös ONYX Cookware -valikoimastamme. Katso tuotteemme täältä. Vältä käyttämästä kovasta muovista valmistettua leikkuulautaa, sillä se voi tylsyttää veitsesi terän. Suosi sen sijaan puusta tai pehmeästä muovista valmistettua leikkuulautaa, jotka ovat hellävaraisempia terälle.
Teroituspuikko, hiomakivi vai veitsenteroitin? Mikä on ero?
Keittiöveitsien teroittamiseen tai hiomiseen tarvitset oikean työkalun, ja tässä esittelemme kolme suosittua teroitusvälinettä. Jokaisella niistä on omat etunsa ja haittansa, ja on sinun tehtäväsi valita, mikä väline sopii parhaiten tarpeisiisi.
Hiomakivi
Ensimmäisenä listalla on hiomakivi, joka on erityisesti veitsien hiontaan tarkoitettu väline. Tämä on yksi yleisimmistä tavoista keittiöveitsien harrastajien keskuudessa. Hiomakiven etuna on, että siinä on pieniä hiomahiukkasia, joiden hienous määrittää, kuinka hienosti sillä voi hioa. Esimerkiksi 250-karkkinen kivi on karkea, kun taas 6000-karkkinen on hyvin hieno. Näiden lukujen vaihtelu antaa sinulle runsaasti valinnanvaraa löytääksesi juuri oikean hiomakiven veitsillesi. Oikealla tekniikalla voit hioa veitsesi muutamassa minuutissa ja saada parhaat tulokset.
Haittana on kuitenkin se, että oikean tekniikan oppiminen vaatii kärsivällisyyttä, mikä on ratkaisevan tärkeää, eikä tulos ole aluksi ehkä odotetun kaltainen. Hiomakivellä hiominen voi myös olla aikaavievää ja kallista. Usein käytetään kahta erilaista hiomakiveä: yksi karkean työn tekemiseen ja toinen hienompaan viimeistelyyn. Et tarvitse kalleinta hiomakiveä saadaksesi veitsesi teräväksi, kunhan sinulla on oikea tekniikka.
Jos asetat veitsen väärään kulmaan, voit aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin hyötyä ja vahingoittaa veitsen ulkonäköä ja toiminnallisuutta.
Teroituspuikko
Toisena menetelmänä listalla on teroituspuikko. Tämä keittiöväline on suunniteltu veitsien teroittamiseen, ja sitä tulisi käyttää aina ennen veitsen käyttöä. Kuten aiemmin mainittiin, teroittaminen vain suoristaa terän, joten se on jälleen suora ja terävä. Kuten hiomakivellä, myös teroituspuikon kanssa oikean kulman löytäminen vie hetken ja tulosten saaminen edellyttää harjoittelua. Teroituspuikon etuna on kuitenkin, että sen käyttö ei vaadi yhtä paljon harjoittelua kuin hiomakiven ja tarvitset vain yhden teroituspuikon, jos veitset on valmistettu samasta materiaalista.
Veitsenteroitin
Kolmas ja viimeinen menetelmä on veitsenteroitin, joka on luultavasti yleisin keino veitsien teroittamiseen kotitalouksissa. Veitsenteroitinta on helppo käyttää, koska se ei vaadi teknistä osaamista tai harjoittelua, kunhan vain osaat asettaa veitsen oikein teroittimeen. Veitsenteroittimessa on yleensä kaksi tai kolme vaihetta, joista yksi on karkea teroitus ja toinen hienompi teroitus. Jos ostat ONYX Cookeware veitsenteroittimen, siinä on kolme vaihetta. Veitsenteroittimen etuna on sen helppokäyttöisyys ja se, että voi löytää hyvän teroittimen kohtuullisella hinnalla. Veitsenteroittimella on kuitenkin rajoituksensa, sillä hiomakiveen verrattuna sillä on vaikea saavuttaa samanlaisia tuloksia, koska teroittimen tarjoama hiontavaihtoehtojen määrä on rajallinen. Jos veitset ovat pahasti kuluneet, kannattaa harkita ammattilaisen käyttöä, joka voi korjata pahimmat vauriot.
Näin teroitat veitsesi ONYX Cookware veitsenteroittimella
Ennen kuin alat käyttää ONYX Cookware veitsenteroitinta, pese veitsi huolellisesti. Aseta ONYX Cookware veitsenteroitin tasaiselle alustalle ja pidä kiinni yhdellä kädellä. Kun aloitat teroittamisen, vedä veitsi jokaisen aukon läpi viidestä kymmeneen kertaa, ja muista aina vetää veitsi itseäsi kohti, ei edestakaisin. Aloita ensimmäisestä aukosta, jossa on timanttinen pinta, joka korjaa veitsen kulumaa. Käytä sen jälkeen toista aukkoa, jossa on volframteräs, jolla veitsen terä muotoillaan alkuperäiseen muotoonsa. Viimeiseksi käytetään kolmatta aukkoa, joka on valmistettu keraamisesta kivestä, ja jolla veitsi viimeistellään.
Itse asiassa voit käyttää myös keraamista osaa veitsiesi teroittamiseen, jolloin sinun ei tarvitse ostaa erillistä teroituspuikkoa, jos hankit ONYX Cookware veitsenteroittimen.