Saako kaataa paistorasvaa ja öljyä paistinpannulta keittiön viemäriin?
Kun ruoanlaiton jälkeen paistinpannun kanssa useimmat saattavat houkutuksen iskiessä heittää paistorasvan keittiön viemäriin tai suoraan roskakoriin, mutta tätä ei kannata tehdä! Jos kaadat paistorasvan tai öljyn suoraan roskikseen, se voi houkutella hyönteisiä, mikä aiheuttaa uuden ongelman. Jos taas kaadat sen keittiön viemäriin, rasva ja ruokajäämät voivat ajan myötä kovettua. Tämä muodostaa kerroksen, joka tarttuu viemärin sisäpuolelle ja tukkii sen. Ongelma voi esiintyä sekä uusissa että vanhoissa viemärijärjestelmissä.
Näin hävität erilaiset ruoanlaitossa syntyvät rasvat
Nyt kun tiedämme, että paistorasvaa tai öljyä ei kannata heittää suoraan pois, seuraava luonnollinen kysymys on, mihin sen sitten laittaa? Vastaus on roskakori, mutta ei suoraan sinne. Ennen kuin heität paistorasvan tai öljyn roskikseen, vaaditaan hieman valmistelua, ja riippuen siitä, millaisesta rasvasta on kyse, on erilaisia tapoja toimia:
Paistorasva
Yksi pahimmista asioista, mitä voit kaataa viemäriin, on paistorasva. Paistorasvalla tarkoitetaan voita, margariinia ja esimerkiksi pekonirasvaa. Tämä johtuu siitä, että rasva voi kovettua ja tarttua putkiin. Oikea tapa on siis heittää paistorasva roskikseen, mutta ei suoraan. Kun olet saanut ruoanlaiton valmiiksi, anna pannun ja rasvan jäähtyä, kunnes se on kovettunut. Kaada se sitten astiaan, kuten tyhjään maitotölkkiin, foliopussiin tai muovipussiin, ja heitä se roskikseen. Sen jälkeen voit pyyhkiä pannulta rasvan rippeet talouspaperilla.
Jos tämä prosessi tuntuu hitaalta, voit myös kaataa paistorasvan kuppiin ja asettaa sen jääkaappiin tai pakastimeen, kunnes se kovettuu, ja sitten laittaa se astiaan tai muovipussiin ennen roskikseen heittämistä.
Öljy / Friteerausöljy
Jos olet käyttänyt auringonkukkaöljyä, oliiviöljyä tai vastaavaa, käytännössä sama prosessi pätee. Toisin kuin paistorasva, öljy ei kuitenkaan kovetu yhtä nopeasti. Siksi kannattaa antaa öljyn jäähtyä ennen kuin kaadat sen astiaan tai roskikseen. Jos olet käyttänyt vain pienen määrän öljyä, voit pyyhkiä pannun talouspaperilla ja heittää paperin roskikseen ennen pannun pesua.
Näin puhdistat tukkeutuneen viemärin rasvajäämistä
Jos pidät hyvää huolta keittiön viemäristä, sen ei pitäisi tukkeutua helposti, mutta tämä ei ole mikään takuu. Käytännössä on mahdotonta, ettei mitään ruokajäämiä, paistorasvaa tai öljyä pääsisi viemäriin, ja ajan myötä ne voivat muodostaa kerroksen, joka tukkii viemärin. Jos joudut tähän tilanteeseen, tässä on muutama hyvä vinkki, jotka saattavat pelastaa päiväsi ja palauttaa viemärin toimivuuden.
Tarvitset viemärin puhdistamiseen 1 dl ruokasoodaa, 1 dl etikkaa ja kiehuvaa vettä. Kaada ensin ruokasooda viemäriin, sitten etikka, ja anna seoksen kuplia vähintään viisi minuuttia. Kaada sitten kiehuva vesi perään. Tämä menetelmä auttaa irrottamaan tukoksen. Jos viemäri ei vieläkään toimi kunnolla ensimmäisen käsittelyn jälkeen, voit kokeilla toimenpidettä useita kertoja. Tämä puhdistusmenetelmä on omalla vastuulla.
On myös tilanteita, joissa yllä oleva vinkki ei toimi. Jos esimerkiksi huomaat, että vesi ei vieläkään valu kunnolla useiden käsittelyjen jälkeen, viemärin puhdistus saattaa vaatia järeämpiä keinoja. Tällöin sinun on irrotettava viemärin vesilukko, sillä usein lika kerääntyy juuri sinne. Laita tyhjä ämpäri vesilukon alle ennen sen irrottamista molemmista päistä, jotta ylimääräinen vesi kerääntyy ämpäriin. Puhdista vesilukko ja kiinnitä se takaisin paikalleen. Tämän pitäisi palauttaa normaali veden virtaus. Voit myös kaataa kiehuvaa vettä viemäriin 3–4 kertaa kuukaudessa liuottamaan likaa ja bakteereja, mikä auttaa ehkäisemään tukoksia.
Jos mikään edellä mainituista keinoista ei auta, on todennäköisesti tarpeen ottaa yhteyttä ammattilaiseen. Ota yhteyttä putkiasentajaan, joka voi auttaa tukkeutuneen viemärin avaamisessa.