Näin pidät paistinpannusi hyvässä kunnossa

Paistinpannu on yksi käytetyimmistä keittiövälineistä suomalaisissa kotitalouksissa. Siksi sen oikea puhdistus ja huolto ovat tärkeitä, jotta pannu kestää mahdollisimman pitkään. Jotkut uskovat, että kallis pannu kestää automaattisesti pidempään – mutta todellisuudessa kyse on sekä laadusta että oikeasta huollosta. Tässä blogikirjoituksessa jaamme parhaat vinkkimme paistinpannun kunnossapitoon.

Miten hoitaa pinnoitettua (non-stick) paistinpannua?

Pinnoitetut paistinpannut ovat herkempiä naarmuille, halkeamille ja kulumiselle. Kun hoidat pannua oikein, se säilyttää tarttumattomuutensa ja kestää pidempään. Tässä vinkkejä:

1) Vältä liian kovaa lämpöä

Non-stick-pinnoitteet kestävät yleensä enintään 260 °C lämpötilan. Liian korkea lämpö voi vahingoittaa pintaa ja heikentää sen toimivuutta. Suurinta osaa ruuista voi valmistaa aivan hyvin keskilämmöllä – vältä siis täyttä tehoa liedellä.

2) Älä käytä metallisia työvälineitä

Metalliset työvälineet, kuten veitset, haarukat ja teräslastat, voivat naarmuttaa pinnoitetta. Käytä sen sijaan puisia, silikonisia tai muovisia keittiövälineitä.

Sama koskee teräsvillaa – sitä tulisi käyttää vain äärimmäisessä tarpeessa, esimerkiksi jos ruokaa on palanut kiinni. Käytä sitäkin varoen.

Vinkki: ONYX Cookware -paistinpannut ovat harvoja non-stick-pannuja, jotka kestävät metallivälineitä ja jopa teräsvillaa. Silti suosittelemme hellävaraista puhdistusta, jotta pannu säilyy hyvänä mahdollisimman pitkään.

3) Käsittele pannu ennen ensimmäistä käyttöä

Ennen kuin käytät uutta pinnoitettua paistinpannua, kannattaa se käsitellä öljyllä. Tämä parantaa käyttöikää.

Kasta talouspaperi öljyyn tai juoksevaan margariiniin ja voitele koko pannun sisäpinta. Lämmitä sitten pannua keskilämmöllä noin 2 minuuttia, poista liedeltä ja anna jäähtyä kokonaan.

Joissakin pannuissa tämä käsittely kannattaa toistaa useamman kerran. ONYX Cookware -pannut toimitetaan selkeillä käyttöohjeilla.

4) Käytä voita tai öljyä – vältä paistamiseen tarkoitettuja suihkeita

Yksi non-stick-pannun eduista on, että rasvaa tarvitsee vähemmän. Silti kannattaa välttää paistorasvasuihkeita – ne voivat ajan myötä muodostaa tahmean kalvon, joka heikentää pinnoitteen tarttumattomuutta. Käytä mieluummin tavallista öljyä tai voita.

5) Älä jäähdytä kuumaa pannua kylmällä vedellä

Tämä on yleinen virhe: kuuman pannun huuhtelu kylmällä vedellä aiheuttaa lämpöshokin, joka voi vääntää metallia. Pannun pohjasta tulee epätasainen, lämpö ei jakaudu tasaisesti ja pannu voi mennä pilalle.

Anna pannun jäähtyä itsestään ennen puhdistusta.

6) Pese hellävaraisesti

Vältä vahvoja puhdistusaineita ja karheita sieniä. Käytä lämmintä vettä, mietoa astianpesuainetta ja pehmeää sientä. Jos ruokaa on palanut kiinni, liota pannua ensin.

Hyvä tietää: ONYX Cookware -pannut ovat erittäin kestäviä. Ne voi pestä astianpesukoneessa ja ne kestävät jopa teräsvillaa – mutta suosittelemme silti käsinpesua pannun eliniän maksimoimiseksi.

Kuinka usein paistinpannu kannattaa vaihtaa?

Riippuu materiaalista:

  • Yksikerroksinen PTFE-pinnoite: noin 1 vuosi

  • Keraamiset pannut: noin 3 vuotta

  • Monikerroksinen PTFE: jopa 5 vuotta

Tämä on suunnilleen sama elinkaari kuin muissa keittiövälineissä suomalaisissa kodeissa.

Kannattaako panostaa laadukkaaseen pinnoitettuun pannuun?

Ehdottomasti! Jos nautit ruoanlaitosta, kannattaa satsata hyvään varustukseen. Laadukas non-stick-pannu helpottaa ruoanlaittoa, säästää aikaa, rasvaa ja siivousta.

ONYX Cookware saa jatkuvasti positiivista palautetta tyytyväisiltä asiakkailta, jotka arvostavat pannujensa kestävyyttä ja käytännöllisyyttä. Valikoimaamme kuuluu sekä keraamisia että klassisia non-stick-malleja – tutustu niihin täällä.

Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle hyötyä ja saat paistinpannustasi iloa mahdollisimman pitkään. Oikea huolto on helppoa – ja todella tärkeää.